Paralympics

Fia Fjelddahl, tävlingsseglare från Lerum, representerade Sverige under Paralympics i Rio de Janeiro, Brasilien, som hölls mellan 7-16 september i år. Trots sin unga ålder på 17 år har hon redan flera mästerskap bakom sig: EM, SM och VM. Nu i Paralympics blev det dock ingen medalj. En av anledningarna till medaljmissen var att hon blev distraherad av Kristus-statyn berättar hon. Nu blev det istället en tolfteplats vilket är en bra positionering som debutant. Hon är nominerad i Parasportgalan som årets nykomling. Det är första gången en sportgala hålls för de aktiva inom parasporten.

Stöd för parasportare

Parasportförbundet tillsammans med Sveriges Paralympiska Kommitté organiserar idag 18 olika sporter för idrottare med handikapp eller funktionsnedsättning. Sverige har länge varit framgångsrika i Paralympics tack vare en medveten satsning och under Paralympics i Rio de Janeiro togs flera medaljer. Nu satsar man på nästa sommar-paralympics som är i Tokyo, Japan år 2020. Redan 2014 började man arbeta på en strategi som siktar mot detta OS. Ett av målen är att man ska ligga på minst 15:e plats i medaljligan inom alla grenar. För att nå upp till en internationellt konkurrenskraftig nivå ska man ge fler tillfällen för träningsutbyte med andra nordiska parasportare.

Arbetet för att ta medaljer

Parasportförbundet menar att Sverige i jämförelse med andra länder har ganska få resurser och aktiviteter för att utveckla elitsatsningarna. Detta vill man ändra på genom att prioritera de prestigefulla idrotterna där konkurrensen är som störst på den internationella arenan, till exempel under de år då det är mästerskap. Redan nu vet man att det finns fler medaljchanser under vinter-paralympics eftersom det finns fler aktiva där än till sommar-paralympics. Därför vill man locka till sig fler aktiva till sommar-paralympics och få dem att stanna kvar som högpresterande parasportare. Det handlar om minst 100 aktiva och satsningen påbörjades under hösten 2016 och kommer bli färdig under 2017.

pulse